Het nut van een alcoholvrije maand

Beeld: Creative Commons CC0

Twee presentatoren van het televisieprogramma De Kennis van Nu dronken samen met veertien Nijmeegse proefpersonen een maand lang geen alcohol. Het effect? Een uitgeruste lever, een lager cholesterol en minder buikvet, constateerden drie onderzoekers van het Radboudumc.

Ach, wat maken een paar wijntjes per week nou weer uit, zal menig student denken. ‘Voorheen werd zelfs gezegd dat 1 of 2 wijntjes per week goed zou zijn voor de bloedvaten,’ vertelt persvoorlichter Marcel Wortel. Dat fabeltje kan dus van tafel worden geveegd. Het onderzoekje is dan wel niet wetenschappelijk verantwoord – daarvoor is de testgroep te klein – maar de artsen van het Radboudumc staan achter het resultaat. Onderzoekers Eric Tjwa, Isabelle Munsterman en Arnt Schellekens zijn het met elkaar eens: hoe minder alcohol, hoe beter – al is dat maar voor een maand. Er was al eerder aangetoond dat geheelonthouding effect had bij zware drinkers: maar dat gematigde drinkers er ook baat bij zouden hebben, is nieuw.

Droge maand
Want een maand lang geen alcohol drinken is hip: in Engeland is de zogenaamde ‘Dry January’ al een aantal jaren een fenomeen. Wortel zegt: ‘Na de drukke feestmaanden is dan het plan om een maandje rustig aan te doen. Om te kijken wat de resultaten zouden zijn, hebben wij die maand geheelonthouding al in november gedaan. Alles in samenwerking met het programma De Kennis van Nu.’ Een maand lang dronken veertien personen uit de Hindestraat in Nijmegen geen druppel alcohol. Na die ‘droge’ maand was er een duidelijk effect: hun cholesterolwaardes daalden, het buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op verval van levercellen daalden ook.

Dit artikel is geschreven voor de website Voxweb op 26 januari 2017.